22 Μαΐου 2010

ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΠΕΡΚΛΕΪ

  Εθελοντική λήψη δείγµατος DΝΑ ζητά το Πανεπιστήµιο του Μπέρκλεϊ από τους πρωτοετείς φοιτητές του, προκειµένου να προχωρήσει στο πρώτο µαζικό γενετικό τεστ. Η κίνηση προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Γενετικό -τεστ. Οι πρωτοετείς του Μπέρκλεϊ θα λάβουν φέτος µια µπατονέτα για να στείλουν δείγµα DΝA.
Αντί για τον κατάλογο µε τα βιβλία που πρέπει να διαβάσουν το καλοκαίρι, οι πρωτοετείς του Πανεπιστηµίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια θα λάβουν φέτος κάτι διαφορετικό: µια µπατονέτα µε την οποία θα µπορούν, εάν θέλουν, να στείλουν δείγµα DΝΑ. Το πανεπιστήµιο θα αναλύσει δείγµατα από τον βλεννογόνο του στόµατος αναζητώντας τρία γονίδια που βοηθούν στη ρύθµιση της ικανότητας του οργανισµού να µεταβολίζει το αλκοόλ, τη λακτόζη και το φολικό οξύ. Αυτά τα γονίδια επελέγησαν επειδή οι φοιτητές µε συγκεκριµένους γενετικούς δείκτες µπορούν να έχουν πιο υγιεινή ζωή εάν πίνουν λιγότερο, αποφεύγουν τα γαλακτοκοµικά προϊόντα ή τρώνε περισσότερα λαχανικά.
Ο στόχος της έρευνας
Το πρόγραµµα του Μπέρκλεϊ για όσους αποφοιτήσουν το 2014 είναι το πρώτο µαζικό γενετικό τεστ που κάνει ένα πανεπιστήµιο. Ο Τζάσπερ Ράιν, καθηγητής Γενετικής και επικεφαλής της έρευνας, λέει ότι έχει στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές να µάθουν περισσότερα για την υγεία τους και να εντοπίσει τις αδυναµίες τους. Τα τεστ θα είναι εθελοντικά και εµπιστευτικά και κανείς δεν θα µπορεί να ξέρει από ποιον φοιτητή προέρχεται το δείγµα. Κάθε φοιτητής θα πάρει δύο αυτοκόλλητα µε συγκεκριµένο αριθµό - ένα θα βάλει στο δείγµα και ένα θα κρατήσει. Τα αποτελέσµατα θα δηµοσιευθούν σε ιστοσελίδα µε κάθε αριθµό τον οποίο µόνο το πρόσωπο που έδωσε το DΝΑ θα γνωρίζει. Ετσι θα µάθει τα αποτελέσµατα χωρίς να τα γνωρίζει κανείς άλλος. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν ενοχλητική και µόνο την ιδέα των µαζικών γενετικών τεστ. «Είναι κακό προηγούµενο να γίνει χωρίς κάποια συµβουλευτική λειτουργία», δήλωσε ο Αρθουρ Κάπλαν διευθυντής του Κέντρου Βιοηθικής του Πανεπιστηµίου της Πενσιλβάνιας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου