05 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι μαθητές, όπως κάθε χρόνο, καταφεύγουν μαζί με τους γονείς τους σε βιβλιοπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα σχολικά είδη.
Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που συντελείται για τη διάσωση του πλανήτη, καλό θα ήταν τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση, κάνοντας τις σωστές επιλογές ακόμα και σε ό,τι αφορά τα πιο απλά πράγματα, όπως τα σχολικά.


Οι περισσότερες οικογένειες έχουν συνδέσει την επιστροφή στο σχολείο με την αγορά ρουχισμού και γραφικής ύλης.
Τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται ετησίως είναι τεράστια δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μικροί μαθητές σίγουρα θα χρειαστούν επιπλέον προμήθειες σε τετράδια, στυλό κλπ.
Η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων συνδυάζονται αποτελεσματικά αρκεί να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και κυρίως τις αγοραστικές.
Σε αυτό το πλαίσιο σας παρουσιάζουμε κάποιες προτάσεις για την «πράσινη επιστροφή στο σχολείο»
Μια νέα αρχή
Πριν προχωρήσετε σε αγορές αναρωτηθείτε τι πραγματικά χρειάζεστε προκειμένου να μην φορτωθείτε με άχρηστα αντικείμενα και ξοδέψετε άσκοπα τα χρήματά σας. Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που όντως χρειάζεστε, τα πράγματα που ενδεχομένως θα χρειαστείτε και τα πράγματα που θα θέλατε να αγοράσετε. Όταν η λίστα είναι έτοιμη, ξεκινήστε τις αγορές σας λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:
1) Μην αγοράζετε πράγματα που ήδη διαθέτετε
Σκεφτείτε αν διαθέτετε κάποια από τα πράγματα που σκοπεύετε να αγοράσετε. Οι ντουλάπες και τα συρτάρια είναι γεμάτα με πράγματα που μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε και ενδεχομένως έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχουν (όπως για παράδειγμα μολύβια και τετράδια). Μην βιαστείτε να σπεύσετε στα καταστήματα πριν ελέγξετε αν διαθέτετε κάποια από τα πράγματα που σκοπεύετε να αγοράσετε.
2) Πράσινα ρούχα
Οι γονείς διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τον ρουχισμό των παιδιών τους εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Αν οι μικροί μαθητές έχουν βαρεθεί κάποια από τα ρούχα τους, υπάρχουν έξυπνες λύσεις που θα τους κάνουν να τα αγαπήσουν και πάλι, όπως για παράδειγμα μια στάμπα με το αγαπημένο τους σχέδιο ή κάποια κεντήματα. Ωστόσο, σε περίπτωση που η αγορά ρουχισμού είναι αναγκαία, καλό είναι να προτιμώνται τα ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά, οργανικό βαμβάκι ή ακόμα και μπαμπού. Αυτή εξάλλου είναι και η τελευταία λέξη της μόδας.
3) Προτιμείστε «πράσινα» σχολικά είδη
Η τεχνολογία εξελίσσεται και η αγορά κατακλύζεται με νέα και εξελιγμένα προϊόντα. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε στυλό που ξαναγεμίζουν με μελάνι, παρά μιας χρήσης, και γενικότερα προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά.
4) Περιορίστε την κατανάλωση χαρτιού
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα κλασικά τετράδια για να κρατούν σημειώσεις και να λύνουν ασκήσεις. Μιλήστε στα παιδιά για τη σημασία της ανακύκλωσης χαρτιού και βοηθείστε τα να καταλάβουν ότι είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουν όσο λιγότερο γίνεται. Καλό θα ήταν να αγοράζετε ανακυκλωμένο χαρτί για τον εκτυπωτή σας.
5) Η ώρα του φαγητού Αντικαταστήστε τα πλαστικά και τα χάρτινα σακουλάκια για το κολατσιό του παιδιού σας με ένα ωραίο δοχείο από ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο αντέχει στον χρόνο και πλένεται μετά από κάθε χρήση.
6) Πράσινες μεταφορές για το σχολείο
Το προτιμότερο είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, αυξάνοντας τις φυσικές τους δραστηριότητες. Αν το σχολείο είναι μακριά, το λεωφορείο θεωρείται η καλύτερη λύση. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς χρησιμοποιούν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
7) Οικολογική συνείδηση
Για να συμβάλλουμε στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη οφείλουμε να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να υιοθετούμε «πράσινες λύσεις» συστηματικά και όχι μόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς.


Πηγή : econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου