15 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τα 500 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στον κόσμο, όπως καταρτίζεται κάθε χρόνο από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων QS. Πρώτο στη λίστα από ελληνικής πλευράς είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο καταλαμβάνει τη 286η θέση, έχοντας όμως υποχωρήσει πάνω από 110 θέσεις αφού πέρυσι ήταν πολύ πιο πάνω, στην 177η.
Σε μεγάλη απόσταση αξιολόγησης ακολουθούν τα τρία άλλα πανεπιστήμια της χώρας μας: το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην κατηγορία «401-450», όπου βρισκόταν και πέρυσι. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που χάνει στα σημεία από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, κατά τα άλλα όμως «ανέβηκε» κατηγορία αφού πέρυσι ήταν στο επίπεδο «451-500». Στην τελευταία αυτή κατηγορία, και προς το τέλος της λίστας, συγκαταλέγεται και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο πέρυσι δεν περιλαμβανόταν καν στις 500 καλύτερες σχολές.
Κατά τα άλλα, να σημειωθεί η «εκδίκηση» του (δεύτερου πέρυσι) βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που εκθρόνισε το αμερικανικό Χάρβαρντ από την πρώτη θέση. Το Γέιλ παρέμεινε σταθερό στην τρίτη θέση, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι στα 20 πρώτα πανεπιστήμια, μόνον ένα, το (18ο) Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, δεν είναι αγγλόφωνο: δεκατρία στα 20 είναι αμερικανικά, ενώ τέσσερις βρετανικές σχολές βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Αντίθετα, καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται η Εcole Νormale Superieure των Παρισίων, που καταλαμβάνει μόλις την 33η θέση, από την 28η πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου