23 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ για τις µεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη λειτουργία των πανεπιστηµίων ξεκινά την ερχόµενη Κυριακή, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, στους Δελφούς.
Σε πανηγυρική συνεδρίαση, στην οποία θα συµµετάσχουν έλληνες και ξένοι ακαδηµαϊκοί και στελέχη της εκπαίδευσης, µεταξύ των οποίων ο πορτογάλος υπουργός Παιδείας κ. Jose Μariano Gago, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ο Πρωθυπουργός θα ενηµερώσουν τους πρυτάνεις, τους προέδρους ΤΕΙ και εκπροσώπους της ακαδηµαϊκής κοινότητας για το γενικό πλαίσιο των επικείµενων αλλαγών.


Βασικός στόχος της επερχόµενης µεταρρύθµισης είναι να µετατρέψει την τριτοβάθµια εκπαίδευση και έρευνα, για την οποία µάλιστα θα διατεθεί ευρωκονδύλι 1 δισ.
ευρώ τα επόµενα χρόνια, σε κύριο µοχλό ανάπτυξης της χώρας.
Οι προτεινόµενες αλλαγές περιλαµβάνουν ανατροπές όπως η θέσπιση νέου µοντέλου διοίκησης των ιδρυµάτων, µε τη συµµετοχή της περιφέρειας και της κοινωνίας, δηλαδή Συµβούλια Διοίκησης στα ΑΕΙ µε συµµετοχή κοινωνικών παραγόντων, αλλά και Περιφερειακά Συµβούλια Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.
Ακόµη, θα δοθεί έµφαση στην αξιολόγηση και στη σύνδεσή της µε τη χρηµατοδότηση των πανεπιστηµίων, στην ευρεία χωροταξική και θεµατική αναδιάρθρωση πανεπιστηµίων και ΤΕΙ µε συγχωνεύσεις, στην κατάργηση αζήτητων σχολών, σε µετονοµασίες, αλλαγές γνωστικών αντικειµένων, κ.ά, ιδίως στην περιφέρεια, ώστε τα ΤΕΙ να µετατραπούν σε πραγµατικούς µοχλούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου