12 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τι δημιουργικό και διασκεδαστικό μπορεί να κάνει ένας γονιός με το παιδί ή τα παιδιά του τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου και του χειμώνα σε μια πόλη όπως η Αθήνα; Στο πολλές φορές βασανιστικό ερώτημα έρχεται να απαντήσει ο οδηγός... επιβίωσης οικογενειών στην πρωτεύουσα αναδεικνύοντας μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για παιδιά και ενήλικες που διαμόρφωσαν για το φθινόπωρο μουσεία, ιδρύματα και φορείς πολιτισμού.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ποικιλία και φαντασία συναντά κανείς στις προτάσεις του «Ελληνικού Κόσμου» για παιδιά τις Κυριακές του Οκτωβρίου. Αρμενιστές, κωπηλάτες και πηδαλιούχοι παίρνουν θέση στο αρχαίο πλοίο που βρίσκεται στον «Ελληνικό Κόσμο» (3 Οκτωβρίου), φτερωτές ιστορίες βοηθούν στη γνωριμία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από λαϊκές παραδόσεις για τα πουλιά και ανασκαφές προτείνονται για μικρούς αρχαιολόγους (10 Οκτωβρίου), εργαστήρια κεραμικής στήνονται με φόντο τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά (17 Οκτωβρίου), παρέλαση ηρώων και μαχών πραγματοποιείται από κοινού με ταξίδι στον μαγικό κόσμο του μύθου (24 Οκτωβρίου) και, τέλος, γοργόνες, φίδια, λάμιες και νεράιδες ζωντανεύουν μέσα από διαδρομή στους θρύλους του βουνού, του κάμπου και της θάλασσας (31 Οκτωβρίου). «Στόχος μας δεν είναι μόνο να έρθουν τα παιδιά 5 ως 12 χρόνων σε επαφή με τους χώρους του Μουσείου, αλλά να τους προσφέρουμε ερεθίσματα να εκφραστούν ελεύθερα και να αναπτύξουν τη φαντασία τους» μας λέει η Μαρία Γρηγοροπούλου, υπεύθυνη του τμήματος Μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου». Ενα καινούργιο στοίχημα των υπευθύνων είναι τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 3 ως 5 ετών «που σχεδιάστηκαν ύστερα από επιθυμία των γονέων με τέτοιον τρόπο ώστε να προσφέρουν μια συνολική οικογενειακή εμπειρία», μας λέει η κυρία Γρηγοροπούλου. Το κόστος συμμετοχής στα κυριακάτικα προγράμματα είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί και στα σαββατιάτικα 12 ευρώ για κάθε παιδί και τον συνοδό του, ενώ είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ Η νέα ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση στο νέο ψηφιακό πλανητάριο με τίτλο «Το Αστρο της Ημέρας» που αφικνείται τον Οκτώβριο δεν είναι παρά μια παρουσίαση του πλησιέστερου σε μας άστρου, του ήλιου. Ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον ήλιο οι διάφοροι πολιτισμοί μέσα από τους αιώνες, η παράσταση θα αναφερθεί σε πολλά από τα φαινόμενα που μελετούν και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι αστρονόμοι στις ημέρες μας. «Προσπαθούμε να φέρουμε στο ευρύ κοινό την έννοια του άστρου που μας δίνει ζωή», μας λέει ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. «Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του ήλιου, πώς γεννήθηκε, πώς εξελίσσεται και πώς κάποια στιγμή θα πεθάνει και απευθύνεται σε παιδιά από 5 ως 105 ετών». Οι ώρες προβολών της ψηφιακής παράστασης «Το άστρο της ημέρας» από 6 Οκτωβρίου ως 5 Δεκεμβρίου είναι Τετάρτη- Παρασκευή 19.30 και Σάββατο- Κυριακή: 13.30, 16.30 και 19.30. Η τιμή εισιτηρίου είναι 6 ευρώ για τους ενηλίκους και 4 ευρώ για παιδιά, μαθητές, σπουδαστές και άτομα άνω των 65 ετών.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Εργαστήρια μυθοπλασίας για μικρούς και μεγάλους όπου ενήλικοι και παιδιά διαλέγουν τους ήρωες, τα ξωτικά, τα μαγικά φίλτρα, τους μαγικούς καθρέφτες. Εργαστήρια παραμυθιού όπου η αφήγηση γίνεται έμπνευση και αφορμή για να εξερευνήσουν ενήλικοι και παιδιά τα συναισθήματά τους μέσα από εικαστικό παιχνίδι, ξεχωριστά κυριακάτικα εργαστήρια με δραστηριότητες που ενθαρρύνουν γνωριμία με τον εαυτό τους μέσα από παιχνίδια, εικαστικά και παραμύθια και τέλος παρουσίαση του βιβλίου «Θα σ΄ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει» της Ντέμπι Λιόρι από τις εκδόσεις Πατάκη είναι οι προτάσεις του Οκτωβρίου από το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Οι τιμές των εργαστηρίων είναι 7 και 8 ευρώ και της παρουσίασης του βιβλίου 4 ευρώ για κάθε επισκέπτη.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ποια η διαφορετικότητα του Παιδικού Μουσείου σε σχέση με τα άλλα της κατηγορίας του; «Οτι είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών ως 12 χρόνων αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους» σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων του. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν να προτείνουν για τον Οκτώβριο είναι η ανακάλυψη της τέχνης του πηλού για παιδιά 3-6 ετών και η ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τις φυσικές επιστήμες και συγκεκριμένα την ενέργεια αλλά και τη ρομποτική για παιδιά Α΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Επιπλέον, ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα θα είναι αφιερωμένο στη θεματική ενότητα «Τρύπα» στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στη δράση «Μουσειακός περίπατος» που διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με το θεματικό αφιέρωμα «ΤΡΥΠΑ». Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο θα συμμετέχει με εκπαιδευτικά προγράμμα τα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την Ημέρα της Διαφορετικότητας στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Οι ώρες λειτουργίας του «Παιδικού Μουσείου- Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων» με τη συνεργασία του σωματείου «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» είναι Τρίτη ως Παρασκευή 10.00-14.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-
15.00. Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική- καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα- και δηλώνεται στην υποδοχή του μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος.

Παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού διοργανώνει τα Σάββατα από 25/9 ως 20/11 (ώρες 13.30-15.10) το Μουσείο Ηρακλειδών στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Γυναίκα ως Μούσα, 1900-1950». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εννέα δίωρων συναντήσεων για παιδιά ηλικίας 8 ως 12 ετών, υπό τη διδασκαλία της ζωγράφου Ρascaline Βossu. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη ζωγραφική με τη διδασκαλία πολλών τεχνικών και τη χρήση διαφορετικών υλικών.
«Το Μουσείο Ηρακλειδών μπορεί να μην είναι παιδικό, δίνει όμως ιδιαίτερη σημασία στα εκπαιδευτικά του προγράμματα», μας λέει η υπεύθυνη των προγραμμάτων αυτών Ελένη Νομικού. «Εκτός από τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, απευθυνόμαστε ιδιωτικά σε παιδιά και γονείς συστήνοντας ολιγομελή τμήματα στα εικαστικά μας εργαστήρια. Οι επισκέπτες τους έτσι μπορούν να διασκεδάσουν και να μάθουν ευρισκόμενοι σε ένα περιβάλλον μουσείου. Εμείς, από τη μεριά μας, προσπαθούμε να κρατήσουμε τις ίδιες τιμές για να κάνουμε ελκυστικές τις δράσεις μας». Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο 210 3461.981. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 22 ευρώ ανά μάθημα. Από 4 μαθήματα και πάνω διαμορφώνεται σε 20 ευρώ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εξι εικαστικές συναντήσεις Κυριακή παρά Κυριακή για παιδιά 5-6 ετών (ώρα 10.00-12.00) και για παιδιά 8-10 ετών (ώρα 12.30-14.30) είναι μια από τις χαρακτηριστικές φθινοπωρινές προτάσεις του Μουσείου. Η ομάδα που συμμετέχει, με την καθοδήγηση εικαστικών, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει 6 διαφορετικούς ζωγράφους και να εφαρμόσει στοιχεία της δουλειάς τους με σκοπό κάθε παιδί να δημιουργήσει 6 έργα στο εργαστήριο του Μουσείου, με 6 διαφορετικά υλικά. Συνολικό κόστος συμμετοχής 110 ευρώ. Οι εγγραφές γίνονται την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου (ώρα 16.00). Εικαστικές συναντήσεις, εξάλλου, πραγματοποιούνται με αφορμή τη νέα έκθεση του Μουσείου με τίτλο «Το δικαίωμα του παιδιού στην έκφραση. Θέλω να... » όπου παρουσιάζονται 116 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 ως 12 ετών. Οι εικόνες τους προχωράνε πέρα από τα λόγια και τις λέξεις, έγιναν η αφορμή να επικοινωνήσουν, να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν, να ασκήσουν κριτική, να απελευθερωθούν, να συνειδητοποιήσουν, να εκφραστούν. «Τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους παίζοντας στη διαδραστική γωνιά της έκθεσης» αναφέρουν οι άνθρωποι του Μουσείου για να συμπληρώσουν ότι η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με φορείς που υποστηρίζουν τα δικαιώματα του παιδιού.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β.&Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Προγράμματα που διαχωρίζονται ανάλογα με τις ηλικίες προτείνει το Ιδρυμα Θεοχαράκη ξεκινώντας από το «Ανακαλύπτοντας τις τέχνες» (παιδιά 2 ως 4 ετών), συνεχίζοντας με την «Παιδική λογοτεχνία και εικαστικές δραστηριότητες» (παιδιά 4 ως 6 ετών), «Εξι διάσημοι ζωγράφοι Ι και ΙΙ» (παιδιά 6-12 ετών), «Εισαγωγή στο λυρικό τραγούδι», «Η μάσκα, το άλλο μας πρόσωπο», καθώς επίσης και κατασκευές (παιδιά 8-12 ετών). Τα κόστη συμμετοχής ποικίλουν και σε πολλές περιπτώσεις διαχωρίζονται σε συνολικά και σε κόστη μεμονωμένων συναντήσεων. Προγράμματα «Συμμετοχικής όπερας», τέλος, προτείνονται από παιδιά 8 ετών ως και ενηλίκους. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή θα πρέπει να συμπληρωθεί αίτηση και να σταλεί στο e-mail kpapaspiliopoulou@theocharakisfoundation. gr ή στο fax: 210-3611349, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα κλεισίματος της έκθεσης με έργα παιδιών που συμμετείχαν στα περσινά εργαστήρια, οι μουσειοπαιδαγωγοί του ιδρύματος ΝΠ Γουλανδρή θα δώσουν (11.00-16.00) μια γεύση από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεκινούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 9 Οκτωβρίου. Πρόκειται για εικαστικά εργαστήρια (παιδιά 6 ως 12 ετών), εργαστήρια ζωγραφικής (παιδιά 8 ως 12 ετών), εργαστήρια χειροτεχνίας και κατασκευών (παιδιά 5-10 ετών), αφήγηση παραμυθιών (παιδιά από 5 ετών και άνω), διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες, εργαστήριο για γονείς και πρόγραμμα όπου οι γονείς αφηγούνται παραμύθια στα παιδιά τους. Ενα από τα νέα προγράμματα του Μουσείου, τέλος, είναι το εργαστήριο για τη δημιουργική έκφραση μικρών παιδιών που απευθύνεται σε ηλικίες 3,5 ως 5 ετών με την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου. Δεν απαιτείται κράτηση για τη συμμετοχή.
Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.212 2540.000, www. helleniccosmos.gr Ιδρυμα Ευγενίδου, Λ.Συγγρού 387, Π.Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11), τηλ.210 9469.600, www.eugenfound.
edu.gr Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Καρατζά 7, Φιλοπάππου, τηλ.210 9218.329, www. mce.gr Παιδικό Μουσείο - Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, Κυδαθηναίων 14, Πλάκα τηλ.210 3312.995, www. hcm.gr Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ.210 3461.981, www.herakleidonart.gr Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής,Πλάκα, Αθήνα, Τρίτη-Σάββατο 10.00-14.00, Κυριακή 11.00-14.00,
τηλ.210 3312.621, 210 3312.750,
210 7294.220,
www. cycladic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου