10 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Με εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, αποσαφηνίζεται η διαδικασία επιβολής της ποινής για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος των μαθητών
Αυστηρές οδηγίες στους εκπαιδευτικούς δίνει το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών -η αποβολή από το σχολείο- των μαθητών, οι οποίοι έχουν υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα. 


Οι συμπεριφορές που οδηγούν στην αποβολή συνήθως σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με απρεπή εμφάνιση, χρήση κινητού την ώρα του μαθήματος, κάπνισμα στον χώρο του σχολείου.

Την εγκύκλιο για τη διαδικασία επιβολής ποινής αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος κατά μαθητών, υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου και στάλθηκε σε όλα τα σχολεία, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά οι εκπαιδευτικοί.
Στόχος της εγκυκλίου είναι οι αποφάσεις για την αποβολή των παιδιών να μη λαμβάνονται αυθαίρετα και να μην υπάρχει διαπόμπευση των μαθητών και στιγματισμός. Σχετικά με το θέμα έχει αποφανθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη που έστειλε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας, υποδεικνύοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται όταν πρόκειται να αποβληθεί από το σχολείο ένα παιδί.
ΣυμπεριφορέςΟι συμπεριφορές των παιδιών που «οδηγούν» στην αποβολή από το σχολείο συνήθως σχετίζονται με θέματα εμφάνισης (σκουλαρίκια, αποκαλυπτικά ρούχα κ.ά.), χρήση απρεπών εκφράσεων προς τους καθηγητές (στο πλαίσιο φραστικής αντιδικίας ή αστεϊσμού), μαγνητοσκόπηση μέσω κινητού άλλων μαθητών ή καθηγητών και ανάρτηση στο Διαδίκτυο, βίαιες πράξεις, (π.χ. πρόκληση φθοράς σε αυτοκίνητο καθηγητή, ξυλοδαρμός μαθητή κ.ά.), κάπνισμα στον χώρο του σχολείου, χρήση κινητού κατά την ώρα του μαθήματος.
Νέοι κανόνες
Οι προϋποθέσεις για να αποβληθεί ένα παιδί
Μέχρι τώρα ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών μπορούσε να διώξει έναν μαθητή από το σχολείο χωρίς να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Το υπ. Παιδείας ζητεί πλέον να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
1 Θα πρέπει να τηρείται η υποχρέωση της προηγούμενης ακρόασης του ανήλικου και του κηδεμόνα του.
2 Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι εκτελεστή διοικητική πράξη που υπόκειται στη διαδικασία έκδοσης που προβλέπεται για κάθε διοικητική πράξη. Επομένως οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συντάσσουν πρακτικό και οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.
3 Θα πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις για τον συγκεκριμένο μαθητή και αναλυτική αναφορά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πριν από την υιοθέτηση της τελευταίας κατά σειρά κύρωσης.
4 Θα πρέπει να υπάρχει ειδική αιτιολόγηση ως προς την αναγκαιότητα της ποινής.
5 Η αποβολή δεν θα πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να μην περιορίζεται η παιδαγωγική αξία της επιβαλλόμενης κύρωσης και να αποφεύγεται η διαπόμπευση του μαθητή.
6 Ο προϊστάμενος ή ο διευθυντής Εκπαίδευσης επιλέγει τη σχολική μονάδα στην οποία θα γίνει η μετεγγραφή μετά την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος και θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη αν λειτουργεί άλλη αντίστοιχη σχολική μονάδα στην περιοχή. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο: