24 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Oι μαθητές του Γυμνασίου εμπιστεύονται περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση από ό,τι την κεντρική κυβέρνηση, αλλά δεν θέλουν να έχουν σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα! Σε έρευνα για την «κοινωνική και πολιτική εκπαίδευση του πολίτη» η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι περισσότεροι νέοι απαντούν ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε πολιτικό κόμμα στη διάρκεια του βίου τους ή να είναι υποψήφιοι για εκλογή σε κάποια πολιτική θέση. Μάλιστα το 76% τού δείγματος θεωρεί ασήμαντο το να «ανήκει ο καλός πολίτης σε ένα πολιτικό κόμμα». Μόνο το 50% του δείγματος που ρωτήθηκε απαντά ότι δείχνει εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Ηνωμένα Εθνη. Οι μαθητές εμπιστεύονται τα σχολεία τους κατά 72% και λιγότερο από 50% τα ΜΜΕ.

Οπως προκύπτει από την έρευνα αυξήθηκαν τα ποσοστά των νέων που θέλουν να συμμετάσχουν σε κοινωνικά κινήματα και κινητοποιήσεις σε σχέση με τα αποτελέσματα αντίστοιχης έρευνας που είχε διεξαχθεί πριν από μια δεκαετία. Ετσι, το 48,7% δηλώνει πως θα συμμετείχε στη διακοπή κυκλοφορίας δρόμου, το 53,8% ότι θα συμμετείχε σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου ενώ το 45,4% αναφέρει πως θα έγραφε με σπρέι συνθήματα σε τοίχους. Στο ερώτημα, αν θεωρούν ασήμαντο «οι καλοί πολίτες να ψηφίζουν σε όλες τις εκλογές», το 20,1% απαντά θετικά. Στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε το 1999, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 5,8%. Ανάλογα αυξημένο είναι και το ποσοστό των μαθητών που απαντά πως δεν χρειάζεται να σέβεται τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης (30,2% το 2009 έναντι 18,1% που ήταν το 1999). Το ποσοστό μη υπακοής στους νόμους αυξήθηκε κατά 12% τα τελευταία δέκα χρόνια.

Πρόκειται για μέρος διεθνούς έρευνας σχετικά με την κοινωνική και πολιτική εκπαίδευση και την εκπαίδευση του πολίτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ενωσης για την Αξιολόγηση της Εκπαιδευτικής Επίδοσης σε μαθητές του Γυμνασίου. Η έρευνα διεξήχθη το 2008-09 σε 38 χώρες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου