02 Νοεμβρίου 2010

Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ (ΞΑΝΑ)ΚΑΚΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

΄Ομιλοι για μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες αναβιώνουν το αγαπημένο «χόμπι» των αρχαίων Ελλήνων.
Αν τα αποστειρωμένα τηλεοπτικά ντιμπέιτ αδυνατούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σας και θεωρείτε ότι οι σημερινοί πολιτικοί επιδίδονται σε μακρόσυρτους παράλληλους μονολόγους (αντί για ουσιαστικό διάλογο), ίσως έχει έρθει η ώρα να πάρετε τη ρητορική... στα χέρια σας! Ρητορικοί όμιλοι για θιασώτες όλων των ηλικιών δημιουργούνται ο ένας μετά τον άλλον σε κάθε γωνιά της χώρας και φέρνουν τους Ελληνες σε επαφή με το αγαπημένο «χόμπι» των αρχαίων ημών προγόνων. Από τις πολιτικές συζητήσεις στα καφενεία ως τις παθιασμένες αντιμαχίες για τα αθλητικά και τις διαφωνίες στα φοιτητικά έδρανα, το «γονίδιο» της ρητορικής βρίσκεται κρυμμένο στο DΝΑ των Ελλήνων. Εν έτει 2010 οι ρητορικοί όμιλοι τούς δίνουν την ευκαιρία να το ανακαλύψουν και να το τελειοποιήσουν.

Το βασικό στοιχείο που θα σας εκπλήξει σε έναν ρητορικό αγώνα είναι ότι οι ομιλητές δεν επιλέγουν την άποψη που θα υποστηρίξουν, αλλά αυτή καθορίζεται... με κλήρωση. Στόχος είναι να αναγκασθούν να σκεφθούν δημιουργικά, χωρίς να περιορίζονται από τις παγιωμένες απόψεις ή τις τυχόν προκαταλήψεις τους. Συνεπώς, μην απορείτε αν σε ντιμπέιτ ακούσετε τον συντηρητικό συνάδελφό σας να υποστηρίζει με πάθος τη νομιμοποίηση των γκέι γάμων ή τη φιλελεύθερη φίλη σας να αναλύει τα πλεονεκτήματα της θανατικής ποινής!

«Ο εν λόγω κανόνας αρχικά ξενίζει
τους νεοφερμένους και πολλοί δυσκολεύονται να υποστηρίξουναπόψεις με τις οποίες διαφωνούν. Αν, όμως, ξεπεράσεις το αρχικό “σοκ” και έχεις ανοιχτό μυαλό θα αντιληφθείς αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία της ρητορικής:δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες! Για κάθε άποψη υπάρχει και η αντίθετη, αρκεί να έχει κανείς τη διάθεση να την αναλύσει και να την κατανοήσει» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Μάνος Μοσχόπουλος , ο οποίος γνώρισε τη ρητορική στα μαθητικά του χρόνια, συνέχισε τις προπονήσεις στον ρητορικό όμιλο του Πανεπιστημίου Deree και έπειτα από συμμετοχή σε περισσότερα από 25 πρωταθλήματα κέρδισε πέρυσι το βραβείο του καλύτερου ομιλητή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ντιμπέιτ στην Τουρκία. Από την άλλη, για τον κ. Κώστα Σερδάρη, φοιτητή Νομικής Αθηνών και μέλος του αντίστοιχου ρητορικού ομίλου, η «προπόνηση» στη ρητορική τού δίδαξε πώς να... ακούει, κάτι που φαντάζει αυτονόητο, ωστόσο σπανίζει όλο και περισσότερο στις ημέρες μας. «Σε έναν ρητορικό αγώνα οι κριτές μάς βαθμολογούν για το αν αντικρούσαμε ένα προς ένα τα επιχειρήματα των αντιπάλων. Συνεπώς, αν κάποιος επιδίδεται σε ατελείωτο μονόλογο- όσο γοητευτικός και αν είναι αυτός- δεν έχει καμία ελπίδα να νικήσει» τονίζει ο νεαρός ρήτορας.

http://exopaideia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου